Prije točno dva mjeseca Damir Matijašević imenovan je novim trenerom seniorske momčadi OSK-a koja u ponedjeljak (01.08.) počinje s pripremama za novu sezonu te je ovo prigoda da se u razgovoru dotaknemo nekih tema.

Na samom početku smo se prisjetili njegovih igračkih dana:

  • Nakon škole Hajduka igrao sam za Primorac Stobreč (3. liga SFRJ) te za hrvatske prvoligaše Zadra, Marsoniju, Hrvatski dragovoljac, Neretvu, potom za Ljubuški u 1. ligi BiH, slovačkog prvoligaša Trenčina te Singapur Armed Forces. Također i za brojne niželigaše kao što su Junak, Mosor, Mladost, Boljava…

Trenerski počeci su bili upravo u OSK-u 2001. godine kao trener-igrač seniora:

  • Došao sam prvo kao igrač i trener mlađih uzrasta, a nedugo zatim sam imenovan trenerom seniora te sam ukupno 5 sezona proveo na toj poziciji. Poslije sam još bio trener Tekstilca, Hrvaca, Primorca, Mosora, dva puta Mladosti iz Prološca s kojom sam bio prvak.

15-ak godina je prošlo od kad je Damir otišao iz OSK-a gdje se vratio u ožujku ove godine:

  • Na nagovor novog predsjednika Marija Lace sam se vratio u klub te je cijela uprava postavila cilj stvoriti novog OSK-a većinom od igrača iz općine Otok. Imenovan sam sportskim direktorom kluba te su mi ta dva mjeseca koliko je još trajala sezona koristila da snimim situaciju i izvučem mnoge korisne zaključke o situaciji u prvoj momčadi čiji se novi obrisi već naziru uslijed dolazaka i odlazaka. Kao uprava smo u kratkom vremenu riješili neke bitne stvari za infrastrukturu (navodnjavanje, rasvjeta), organizirali smo humanitarnu akciju za našeg sumještanina te ugostili djecu iz Shakhtara, podupirali da djeca i dalje idu na što više turnira itd. Došli smo u jednom delikatnom trenutku kada je klub bio u krizi, usred sezone i borbe za ostanak. Pokušali smo dovođenjem iskusnog trenera spasiti situaciju no nije se uspjelo.

Na ispadanje iz treće lige se više nema smisla previše vraćati, sada smo tu gdje jesmo, dovedeno je za sada sedam igrača, svi iz općine Otok, a na vrata prve momčadi kucaju i nekoliko mladih igrača.

  • Tako je, to je upravo na tragu cilja koji je uprava postavila, a većina igrača su velika pojačanja te nakon svega u sezonu ulazimo s većim ambicijama nego što smo mislili. Sada smo u situaciji da možemo i moramo očekivati prave rezultate. Raduje me ambicioznost svih u klubu na čelu s predsjednikom te smo podcrtali tri detalja kojih ćemo se držati – pod broj jedan je kadar domaćih igrača, da su oni baza. Naravno da tu može biti i igrača sa strane koji moraju biti klasa, a ne da zauzimaju mjesto našim mladim igračima. U ova dva mjeseca sam se uvjerio da imamo talentiranih mladih igrača kojima ćemo dati povjerenje kako bi se što bolje razvili. Drugi detalj je škola nogometa gdje je cilj poboljšati sve segmente njenog djelovanja te je stoga za koordinatora imenovan Stipica Marinović koji je jedan ambiciozan i radišan čovjek koji će, siguran sam, to sve dignuti na jedan veći nivo, pogotovo organizacijski. I konačno, treći detalj koji smo bili postavili je da klub bude transparentan, zdrav i da ne bude nikakvih podjela. Dodatnu obvezu imamo zbog velike većine članova koji su nas podržali na izbornoj Skupštini.

Nakon završetka prošle sezone imenovani ste trenerom te se odmah krenulo s angažiranjem igrača:

  • Upravo to, htjeli smo što prije složiti kostur momčadi vodeći pri tome računa o klupskim financijama, ne želimo probijati postavljene okvire. Igrači su u razgovorima bili prekorektni, prezentirali smo im viziju kluba u kojoj se oni vide. Ova situacija me posebno kao trenera raduje jer sam gotovo sve njih trenirao u mlađim uzrastima. Tada smo imali sjajne rezultate, svi oni su se razvili u kvalitetne igrače, sada su u najboljim godinama te će i mlađi igrači uz njih moći stasati.

Pripreme će početi u ponedjeljak:

  • Brzo je prošlo vrijeme od završetka prošle sezone. Radujem se izazovima koji su preda mnom i momčadi, već prvi tjedan nas očekuje utakmica s Junakom, a zatim slijedi i naš memorijalni turnir poslije kojeg nas čekaju 4 utakmice. Nadam se kako će simpatizeri kluba zadovoljni napuštati Gola brda i da ćemo klubu priuštiti lijepe trenutke.