U nedjelju je bio jedan veliki dan za OSK, ali veliki dan i za cijelu Općinu Otok. Naime, u goste je došlo 80-ak Ukrajinaca (uglavnom djece, članova nogometnog kluba Shakhtar), izbjeglica od ratnih strahota koje se zbivaju u njihovoj domovini, a mi svi skupa smo još jednom pokazali veliko srce i empatiju.

Pripreme za organizaciju su počele gotovo dva tjedna prije, a one završne nekoliko dana prije. Samo jutro na dan dolaska proteklo je u postavljanju sadržaja na Kerepu uz rijeku Cetinu (šatori, klupe, razne igre), a gosti su u Otok pristigli oko 12:30 sati. Malo-pomalo pristizali su i članovi OSK-a te mještani, a zajedničko druženje potrajalo je do 18 sati. Neki su pjevali, neki su jahali konja, neki su igrali nogomet, neki stolni tenis, neki odbojku, a neki su jednostavno odmarali u prekrasnoj prirodi našeg kraja. Na kraju programa na Cetini prisutnima se na engleskom jeziku u emotivnom govoru obratila jedna od trenerica Shakhtara kazavši kako se kao majka zahvaljuje u ime svih majki i očeva koji su u Ukrajini na svemu što smo pružili njihovoj djeci, a također su se obratili i Frane Bućan te načelnik Općine Otok Dušan Đula.

Svi sudionici su se skupa potom „preselili“ na Gola brda gdje su odigrane dvije utakmice. Prije početka utakmice pionira intonirane su himne Ukrajine i Hrvatske te je održana minuta šutnje za sve Ukrajince poginule u borbi za svoju domovinu kao i za poginule branitelje u Domovinskom ratu.

Uslijedilo je zajedničko fotografiranje pionira s transparentom STOP THE WAR i utakmica koja je završila neodlučenih 2:2. Strijelci za OSK bili su Matej Martinović i Matej Plavša, a nastupili su: Matej Martinović, Marin Radnić, Frane Bilokapić, Frano Kamber, Kristian Tadić, Stipe Bilokapić, Vinko Kutlešić, Luka Vugdelija, Matej Plavša, Jure Milanović-Trapo, Filip Gusić, Dominik Tadić, Andrej Romac, Zvonimir Hrastović, Mario Škaro, Ljubo Samardžić, Josip Žuljević, Ivan Poljak, Petar Žuljević i Jakov Perković. Trener: Mate Ordulj.

Nakon toga je odigrana i utakmica mlađih pionira gdje je rezultatom 4:2 slavio Shakhtar, a uoči početka mlađi pionir OSK-a Antonio Marinović je na hrvatskom i engleskom jeziku pročitao sljedeći tekst: Dobra večer svima. Najprije pozdravljamo naše prijatelje iz nogometne akademije Shakhtar Donjeck. Želimo im dobrodošlicu u naš mali klub i da se osjećaju ugodno. Isto tako želimo im da sto prije prestane rat i da se vrate u svoju domovinu. Zahvaljivamo svima koji su sudjelovali u današnjoj organizaciji. Hvala.

Također, predsjednik OSK-a Marijo Laco je predstavniku Shakhtara Oscaru Ratulutri uručio prigodan poklon, plaketu, kao uspomenu. Oba pogotka za OSK postigao je Josip Milanović-Litre, a ova utakmica ušla je u povijest kao prva koja je odigrana pod svjetlima reflektora na glavnom igralištu ŠC Gola brda. Nastupili su: Karlo Perković-Tabak, Rafael Žižić, Roko Vuleta, Roko Bilokapić, Filip Tadić, Jakov Perković, Luka Bilokapić, Ivan Norac-Kljajo, Stipe Vrdoljak, Stipan Laco, Toni Tadić-Šutra, Mateo Vuleta, Antonio Marinović, Bruno Milanović, Ante Samardžić, Josip Milanović-Litre, Jakov Marinović, Noa Šimunović, Andrej Romac, Josip Žuljević i Petar Žuljević. Trener: Svemir Šušnjara.

Obje utakmice sudio je Karlo Marić.

Poslije utakmice mlađih pionira na obližnjim boćarskim terenima nastavljeno je druženje uz pizze, kolače, a pri kraju je zajednički rezana torta s grbovima OSK-a i Shakhtara. Tortu su rezali naš mlađi pionir Rafael Žižić te igrač Shakhtara imena Platon. Prije odlaska za uspomenu su se treneri i igrači Shakhtara potpisali na ukrajinsku zastavu kao uspomenu na ovaj lijepi susret i koja će svoje mjesto naći u klupskoj vitrini OSK-a.

Nakon što su se slegnuli dojmovi poslije gostovanja djece i pratnje iz akademije ukrajinskog i europskog velikana Shakhtara preostaje nam još samo zahvaliti se svima koji su omogućili da do ovog susreta dođe i da organizacijski sve prođe u najboljem redu.

Na početku posebne zahvale idu gospodinu Domagoju Bojčiću koji je bio prva osoba s kojom smo kontaktirali i koji je poduzeo potrebne korake kako bi se sve realiziralo. Potom se zahvaljujemo gospodinu Frani Bućanu koji je koordinirao ovim događajem i s kojim su dogovarani detalji dolaska Ukrajinaca u Otok.

Nadalje se zahvaljujemo djelatnicima kluba, djelatnicima Općine Otok koji su nam bili pri ruci za sve što je trebalo kao i načelniku Dušanu Đuli. Zahvale i našim volonterima koji su bili na raspolaganju svima tijekom cijelog programa, potom Viteškom alkarskom društvu, Osnovnoj školi Kamešnica, Anti Žižiću, Mirki Tadiću-Šutri te svim fizičkim osobama koje su donirale bilo novčana sredstva za organizaciju događaja bilo kolače, torte i ostale slastice. Hvala Malonogometnom klubu Torcida Otok na značajnoj donaciji kao i tvrtkama koje su pozitivno odgovorile na našu zamolbu – NIVO2, Deniva, Mihaljević Bus, Transporti Škaro, Nadvoj gradnja, Dario promet, Transporti Kegalj, FUGA i Casus.

Hvala još jednom svima kako u ime kluba tako i u ime naših gostiju koji su pri odlasku jednim aplauzom iskazali zahvalnost svima koji su im pružili ruku prijateljstva u za njih teškim vremenima.

FOTOGALERIJA