Jučer je u klupskim prostorijama održana Redovna godišnja Skupština Nogometnog kluba “OSK”. U sadržajnoj i kvalitetnoj raspravi, Skupština, koja je najviše tijelo kluba, donijela je nekoliko odluka od kojih je najvažnija promjena klupskog grba.

Odlukom Skupštine kluba novi grb kluba je grb koji možete vidjeti na fotografiji ispod.

Uporište za donošenje ovog grba imamo u samim počecima djelovanja OSK-a kada se pojavljuje prva povijesna zastava na kojoj se nalazi orao u letu, a pod kojom je OSK nastupio na turniru na Gazu 1968. godine. Priču o OSK-u je pokrenula tadašnja otočka inteligencija, profesori i učitelji, a tadašnja mladost i stanovništvo zdušno su je prihvatili. Nadalje, nogometaše OSK-a mještani Otoka nazivali su “orlovima” pa se i dandanas stariji sjećaju transparenata kao što je “Bit će golova od otočkih orlova”. Nažalost, tadašnja vlast upravo upravo zbog te zastave zabranjuje djelovanje kluba te se klub službeno osniva 1969. godine. Orao je od tada pao u povijest no povijesna zastava je sačuvana zahvaljujući Stipanu Pupiću-Bakraču “Đurati”, glavnom inicijatoru osnivanja kluba. Nakon njegove smrti 2006. godine obitelj je klubu predala predmete koje je “Đurata” brižno čuvao sve godine, a među njima je bila i spomenuta zastava.

Okidač da se orao vrati gdje pripada bila je proslava 50 godina djelovanja OSK-a, a iz loga proslave je nastao upravo novi grb kluba. Autor grba je akademski slikar Ivan Grgat čije rješenje je nastalo na podlozi grafičkog rješenja iz 1968. godine čiji je pak autor Ivan Pupić-Bakrač “Ljilje”. Na svečanoj akademiji povodom 50 godina kluba na kojoj su bile prisutne brojne generacije kluba predstavljeno je rješenje potencijalnog novog grba koje je tada aklamacijom prihvaćeno, a neke nejasnoće koje su postojale razjašnjene su nedugo potom.

OPIS GRBA: U središnjem dijelu nalazi se crni orao koji je u svim detaljima istovjetan orlu na prvoj zastavi kluba. U njegovim se kandžama nalazi lopta identična onoj u sadašnjem grbu kluba i onoj koja se pojavljuje na fotografijama iz 1968. godine. S lijeve i desne strane okomito su položeni natpisi “OSK” i “OTOK” u bordo boji, kakva je bila i na prvoj zastavi. Riječi “OSK” i “OTOK” spaja plava linija koja simbolizira Cetinu, rijeku uz koju se nalaze brojne livade na kojima su i počele prve nogometne aktivnosti u Otoku, a to što spaja navedene dvije riječi dokaz je povezanosti kluba s njegovim stanovnicima.

Plavu liniju po sredini presijeca kvadrat crvene boje koji je ukošen za 45 stupnjeva i koji simbolizira nacionalni identitet ovog kraja budući se i crveni kvadratići nalaze i u hrvatskom grbu. Kvadrat se gornjim vrhom dodiruje s loptom, a ispod donjeg se nalazi brojke 1969 koje simboliziraju godinu osnutka kluba.

Na Skupštini je još usvojeno i sljedeće:

Usvojeno je izvješće o radu za 2018. godinu

Usvojen je završni račun kluba za 2018. godinu

Usvojen je plan rada za 2020. godinu

Usvojen je financijski plan za 2020. godinu

Razriješeni su članovi Izvršnog odbora Marijo Laco i Marino Marijanović, a za nove članove Izvršnog odbora imenovani su Ivan Vuleta i Renato Omrčen čiji mandat traje dokad i aktualnom sazivu IO-a.

Donesen je novi Statut – u nekim stvarima je pojednostavljen, došlo je do promjene u tijelima upravljanja, dodani su novi ciljevi i djelatnosti, neke ovlasti jednog tijela su prešla u ovlasti drugog tijela, korigirane su uočene greške i slično.

Skupština je također donijela odluku da se pokrene godišnja nagrada za najzaslužnijeg člana kluba koja bi se zvala “Stipan Pupić-Bakrač” i koja bi se dodjeljivala početkom godine za prethodnu godinu. Dan je zadatak Izvršnom odboru kluba da formira radno tijelo koje će kreirati pravilnik i komisiju koja će odlučivati o nagradi.

Za kraj, ponavljamo još jednom kako su vrata kluba otvorena svima i svatko tko se želi uključiti u rad kluba na ovaj ili onaj način je dobrodošao.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s