Jučer je bogatim i sadržajnim programom proslavljeno 50 godina od osnutka Nogometnog kluba “OSK”.

Okupile su se sve generacije OSK-a – od osnivača i igrača iz prve sezone, pa preko igrača iz 70-ih, 80-ih, 90-ih godina sve do današnjih dana i naših najmlađih.

Posebno je svima drago bilo vidjeti bivše igrače koji dugo nisu bili u Otoku, a jedan od njih je Zlatan Botica iz Račišća na Korčuli koji je tijekom 70-ih i početkom 80-ih godina nosio dres OSK-a te mu je jučerašnji dolazak u Otok bio prvi nakon toga vremena.

Susret bivših igrača OSK-a Zlatana Botice i Željka Vujevića nakon 40 godina

Drugi poseban gost bio je autor prvog grba pod kojim je momčad OSK-a igrala na Gazu – Ivan Pupić-Bakrač “Ljilje” koji je u Njemačku otišao davne 1968. godine.

Autor prvog grba OSK-a Ivan Pupić-Bakrač “Ljilje”

Sve je započelo misom zadušnicom za preminule članove OSK-a u crkvi sv. Luke, a misu su služili sadašnji i bivši župnik naše župe – fra Nikica Ajdučić i fra Miro Ančić. Nakon mise predsjednik kluba Rastislav Šimunović položio je cvijeće, a igrači iz mlađih kategorija kluba svijeće na spomenik iz 1915. godine.

Uoči zajedničke fotografije nakon mise
Polaganje vijenca i svijeća

Uslijedila je potom Svečana akademija povodom 50 godina djelovanja Nogometnog kluba “OSK” koju je moderirao književnik i skladatelj Ante Nadomir Tadić-Šutra. Akademija je otvorena himnom Republike Hrvatske -“Lijepa naša” koju je otpjevao Mate Grgat, bivši igrač mlađih kategorija OSK-a. Zatim je uslijedila minuta šutnje za preminule članove kluba i sve poginule i nestale hrvatske branitelje.

Mate Grgat svojim nastupom obogatio je jučerašnji događaj

Nakon minute šutnje uslijedio je pozdravni govor voditelja nakon čega su slijedili i govori – prvi je u ime osnivača i igrača iz prve generacije kluba govorio Dušan Milanović-Litre. Nakon njega uslijedio je govor predsjednika kluba Rastislava Šimunovića, a potom i načelnika Općine Otok Dušana Đule, predsjednika Nogometnog saveza županije Splitsko-dalmatinske izv.prof.dr.sc. Marka Ercega i na kraju dožupana Splitsko-dalmatinske županije, još jednog Otočanina, prof. Luke Brčića. Istaknimo kako su još nazočili i župnik fra Nikica Ajdučić te bivši župnici fra Stjepan Matić i fra Miro Ančić, predstavnik Hrvatskog olimpijskog odbora Jure Zečević te predstavnici niza klubova (Hajduk, Junak, Solin, Mračaj, Sloga, Imotski 1991, Čaporice-Trilj…).

Nakon svih govora Mate Grgat otpjevao je pjesmu “Tamo gdje sam rođen”, a kada na prekrasne stihove dodamo Matin glas onda dobijemo nešto savršeno.

Potom je predstavljen i opisan logo proslave na koji je vraćen orao iz 1968. godine, a kako smo već pisali autor loga ove proslave je akademski slikar Ivan Grgat. Nakon toga predstavljena je i potencijalna verzija budućeg grba kluba sa orlom, a koja je aklamacijom prihvaćena. Verziju grba pokazali su autor prvog grba Ivan Pupić-Bakrač i sadašnji predsjednik kluba Rastislav Šimunović.

Uslijedilo je zatim predstavljanje monografije “50 godina Nogometnog kluba OSK” čiji je autor Frano Šušić-Jurić, a glavni urednik Ante Žižić. Predstavljač monografije bio je doktor znanosti Ivan Botica koji je u svom govoru, koji je bio popraćen prezentacijom, prošao kroz sadržaj monografije i predstavio što sve sadrži, a nakon toga je autor opisao tijek nastanka monografije.

Nakon predstavljanja monografije uslijedila je podjela poklona, a sve je zaključio Mate Grgat pjesmom “Mi smo prvaci”.

Rastislav Šimunović, Ante Žižić i Frano Šušić-Jurić s dresom Hajduka

Nakon akademije slijedio je zajednički ručak svih gostiju u restoranu OPG Džimbeg poslije kojeg se na Golim brdima odigrala utakmica veterana, a neki su nakon 20-30-40 godina ponovno obukli dres OSK-a. Nakon utakmice veterani su spontano još na igralištu zagrljeni u krugu započeli pjesmu, a potom se druženje uz harmoniku ponovno nastavilo u restoranu OPG Džimbeg.

Bivši članovi kluba za vrijeme ručka
Detalj sa utakmice veterana

Ono što je osjetio svatko tko je bio dio jučerašnjeg dana su to jedno zajedništvo, ponos i zadovoljstvo te se potvrdilo i pokazalo koliko OSK znači Otoku.

Na kraju se zahvaljujemo svima koji su pomogli i volontirali kako bi ovi događaji prošli prema planu i svim donatorima i sponzorima koji su financijski ili na drugi način pomogli realizaciju projekta proslave.

Još ćemo dodati da monografiju “50 godina djelovanja nogometnog kluba OSK” po cijeni od 150 kuna možete kupiti svakim radnim danom u prostorijama kluba od 17 do 20 sati.
Kontakt za narudžbu: 091 528 34 63.

U prodaji su i prigodni šalovi povodom 50 godina OSK-a po cijeni od 100 kuna, a kontakt za narudžbu je: 098 851 139.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s